Wednesday, January 23, 2013

Review : Baju Sanding - Final

ye ni yg final bab baju sanding..hihi

harga baju ni ok la untuk pengantin yang last minit macam aku ni kan. dan berbaloi la sebab sangat cantik!! hihihi.. tambah dengan veil dia yang sarat dan super cantik tu..memang berbaloi-baloi!!!

untuk tudung sanding aku pakai selendang lama adik je yang memang selalu aku pinjam hahaha..da save bajet kat selendang. lagipun pakai kat dalam lepas tu pakai veil kan.

hand bouquet ni aku nak combination pink rose + white cala lily..pink tu nak yg striking. tp mungkin pink xada so Intan bagi warna ni kot..tapi xpa la janji cantik!







Danau Kota Setapak
No Tel : 017-2071238 / 016-6426108

Hand Bouquet : Happily Ever After
Ampang Selangor


Review : Baju Sanding - Part 2

sambung entry semalam..

keesokan hari (10/11/12) , pagi2 lagi da pergi Butik Perkahwinan D'azzuieena Bridal dekat Danau kota. sebelum tu malam2 dalam pukul 1pagi mesej dengan kak iena (owner butik) mengadu nasib baju sanding buruk tu. nasib kak iena memahami dan suruh datang butik esok pilih baju.

sampai butik kak iena xde, yang ada Sue..dia ni pembantu butik ni. sue ni baik, dari awal datang booking pakej memang dgn sue. sampai2 sue pon marah2 pasal baju sanding buruk tu. katanya kak iena da cerita semua. panjang gak la sue ni bebel hihihi

ye la nama pon last minit kan so tak banyak choice la baju pink yg super cantik..walaupon kat butik tu semua cantik! eh tapi serius memang butik ni baju dia semua cantik2. so aku pilih 3 untuk try. and decide amik yang putih detailing purple. ok la sebab pink xada kan.

semua baju pin belakang ye

pendek kan cerita, aku datang balik 20/11/12 mungkin rezeki aku ada 1 baju baru kaler pink fuchsia. cantik!! aku pon try and memang suka sangat sebab design & cutting dia macam yang aku nak. 

tapi...Jad cakap terang sangat la..hurmm so try la baju lain warna putih yg sangat2 cantik.. dan aku jadi pening nak pilih yang mana..bayangkan lagi 10 hari lagi aku xada baju sanding?? so aku decide pilih warna putih tapi Jad xtau yang mana aku pilih.saje nak buat surprise..hihi..so lepas amik ukuran semua balik.


1st and last fitting 28/11/2012..masa pakai baju ni tetiba xmuat..hooohh? gila masuk kain xmuat, masuk tangan xmuat, pinggang pon xmuat. so outer lagi dari pukul 10 sampai pukul 5ptg aku kat butik. siap kene bebel dengan Sue sebab badan naik..hihihi..risau gila ok. 

siap semua ambil baju, aksesori , bunga tanga..so pergi beli kasut kahwin..nasib banyak kedai kasut dekat KL Festival tu kan..so ini la kasut kahwin yang ke 3..hihii..yang lagi dua warna pink.


penat la tulis..sambung nanti yea hihi


Tuesday, January 22, 2013

Review : Baju Sanding - Part 1

bila ingat baju sanding mesti jadi sedih. bayangkan cost kain sahaja RM500++. beli kain pon sebab da tanya  pendapat beberapa tailor selepas aku tunjuk design yang aku nak.

May 2012
hantar kain dekat tailor pertama area hulu langat. agak cantik baju2 dekat kedai makcik tu. so decide nak guna khidmat makcik tu. upah dia pon agak murah dress sekali lining RM 100 je.

June 2012
call makcik tu followup baju. saja nak tanja progress. tapi makcik tu bagi tau die nak siap kan untuk hari raya dulu. ok la..

July 2012
awal puasa call lagi, makcik tu cakap dia da nak potong..suka.. da dekat nak abis puasa lak, call tanya die progress baju. dia cakap dia tak potong lagi sebab demam dia kata seminggu lepas raya baru dia potong sebab nak balik kampung..huhu ok fine..

Aug 2012
2 minggu hari raya, call tanya progress dia cakap tak buat apa2 lagi..so pergi kedai dia teros ambil baju dgn alasan nak tukar kain. makcik tu dengan muka xbersalah cakap xpela ambil je huhuhu..geram.

Sept 2012
selepas beberapa org recommend tempat ni, aku pon pergi Butik Nur area Kg Malaysia Sg Besi tu tempah sekali bg design semua la. kakak ni pon confident boleh jahit.banyak kali gak aku tanya.dia kate dia design BOLEH. dan aku tanya material kain ni ok x, dia kata material OK, aku tanya cukup tak dia kata LEBIH dari cukup.

Oct 2012
call butik tanya progress dia kata belom potong.positif ella..then aku call last week Oct dia kata br nak potong..ha?? ok aku berpositif lagi.dia kata dia akan call untuk fitting, so jangan call..??ok positif ella..
30hb 10, dia call fitting and boleh ambil baju bertandang just simple baju kurung riau je.so happy la 1 baju da siap.tp yg lagi 2?br potong ye..

Nov 2012 (sebulan je sebelum majlis)
1st week jumaat dia call fitting (cepat kan dia jahit) aku pon pergi dgn perasaan positif la.bila sampai baju nikah ok la cuma dress dalam terlalu besar, outer lagi.bj sanding?? belom potong yeeee...
2nd week jumaat ( 9hb)  aku fitting lagi..kali ni pergi dgn Jad..patut pukul 2ptg tp tangguh sampai kul 830mlm. bila sampai aku tgk dorg tgh sibok jahit manik dekat baju pink..baju aku?ye baju aku. tadi call kata da siap tapi baru jahit manik? baru fikir nak susun manik kat mana.. memang kecewa tapi nasib Jad ada suruh aku bertenang. bila fitting...Allah je yang tahu.. memang down gila and aku nanges. tapi kakak tu cakap ni belom final lagi. total baju sanding buruk tu RM620!!
wehhh ingat aku bodoh? huhuhu Jad memang da pegang aku la suh sabar..so aku istighfar banyak supaya aku sabar. cepat je aku ajak Jad balik.mmg xpandang kakak tu.dia kata baju nikah amik next week skali dgn baju sanding ni. aku cakap nak amik baju nikah esok.dia macam xbagi tapi aku berkeras nak esok dan kakak tu kate ok.
menangis je aku sepanjang jalan nak balik. Jad pon xleh nak buat pape da.. dia kate esok kita pegi butik pelamin sewa baju kat sana ye, xpayah amik baju tu. ok...T_T


lepas kejadian yang macam hape tah tu, aku pon setuju xambik baju ni. yang sakit hati nya kakak butik tu xkesah pon aku xamik, mesej pon tidak apa tah lagi ucapan maaf kan. xpe la itu urusan akak dengan Allah je ok..

Review : Baju Nikah

WARNA : tema baju nikah kami baby peach..promoter Jakel bagitau ni baby pink sbb dia dengar la ktorg gaduh nak pink gak kan. aku pon beli je la. tapi bila da balik rumah langsung xnampak pink huhuhu. so aku rasa ni baby peach kot..sebab kadang2 macam peach, kadang2 macam pink..entah la xreti la nama2 warna ni..

JENIS : lace + satin + chiffon. mula2 time beli kain tuk hantaran tunang just beli lace + satin je..tapi bila terjatuh hati melihat design baji adira time konsert mania teros decide tambah kain chiffon. ni mmg da final la nk design tu. ^_^

DESIGN : ala2 baju Adira AF..mmg suka sangat! nasib la jadik kakak (yg telah merosakkan baju sanding idaman aku) tu jahit jadi..kalau tak mmg aku nak saman huhhhh..tempah baju = RM160. mula2 mmg suruh kakak tu jahit manik sekali, memandangkan kes baju sanding rosak teros aku xnak. then anta jahit manik dekat budak ofis yg sangat murah RM100 je.. tapi cantik gila! da la lagi 3 minggu majlis br santa jahit manik tapi  Shakila buat sangat cantik!!


sila abaikan bontot kucing + keselerakan bilik itu



TUDUNG : tudung ni lepas siap semua baju baru pikir nak pakai tudung mcm mana. aku ni mmg xsuka pakai tunung awning. so decide pakai shawl je. beli 1meter = RM7.80 kain jojet, gunting ikut saiz shawl biasa pegi hantar jahit tepi = RM5. siap!!


VEIL : veil ni lagi 2minggu nak majlis baru buat. sebab mula2 xrasa nak pakai veil. tapi atas desakan family kata kosong sangat kat kepala aku pon rajin kan diri DIY sendiri veil. beli 1meter = RM9 kain chiffon , pace lace 1/2 meter = RM 9x.xx  (mahal nak mampus O_O) , manik sepeket = RM2.30, jahit tepi = RM5..siap!!



KASUT : XADA! hihi

HAND BOUQUET : DYI lagi..lagi pon ade lebihan kain felt dulu2 yang mmg xtau nak guna buat apa teros datang idea nak buat sendiri.. beli dawai, pearl, span & kain apa tah nama nya tuk pemegang. siap!!



Monday, January 14, 2013

Family Vacation

7hb - 9hb Dec 2012

Alhamdulillah selepas selesai semua majlis nikah, sanding & bertandang..aku and husband decide nak bawa family aku & family husband pegi bercuti!!! yeayyyy.. bercuti dekat-dekat je..dekat PD @ Sunrise Village Resort,  3h 2m. 

walaupon just percutian bajet tapi semua seronok itu yang penting..dan tak sangka plan ktorg ni menjadi & berjalan lancar..ni pon just a small token of appreciation dari kami tuk semua penat lelah dorang sepanjang majlis kami..alhamdulillah..^____^

seronok bawak dorg jalan2, makan2, main funfair, mandi2, banana boat, BBQ..best la tengok dorg happy semua dan dapat satu kan dua family yang baru.







ok cuba tengok pic bawah ni..betapa senyum lebar nya husband tengok aksi wife dia bergambar..hahahaha
nasib la da kahwin dengan perempuan yg pantang nampak flash hihihihi





Sunday, January 13, 2013

DIY - PhotoBooth & Guestbook

okay nak cite pasal photoooth..idea ni dtg mmg last minit seminggu before majlis baru nak buat..mmg aku ni jenis yg suka buat last minit..lagi nak dekat tarikh tu lagi rajin nak siapkan sesuatu benda..sama la time belaja dulu makin nak dekat paper tu makin rajin pulun nk study hihihi

1st idea photobooth..yela time rajin berblogwalking banyak yg buat photobooth..comel la backdrop & props2 dorg.mula2 macam nak tempah je tapi bile ditambah tolak darab bahagi semua bajet terpaksa la dilupakan..tapi makin rajin jalan2 kat blog and google makin berkobar2 nak buat..so minta la pertolongan en google merealisasikan impian aku hihihi..mula2 pegi beli kain dekat kedai kain 1Malaysia semua kain murah2 semeter RM1.60 je..murah kan?percaya la kedai kain ni mmg murah..lepas tu dgn saki baki ink printer ayah aku pon gigih la print props2 yang comel hasil bantuan en google ^__^

 gunting2 props ni adik bongsu punya keje..

 gunting kain ni aku punya keje

dgn org kuat majlis cousin yg best..katenye nk posing puas2 takut nanti time majlis xsempat..(mmg pon kan)


2nd idea bila da ada photobooth datang la pulak idea nak buat guestbook..nasib time nak beli kertas2 nak buat buku ni Jad ada..so dia la yg kene ikut kehulur kehilir tuk memilih kertas memerangkap sponsor utk guestbook ni.lagi pon buku ni utk majlis rumah Jad gak.


buku ni ada 5 warna hitam, pink, biru, kuning & hijau.

PADA HARI KEJADIAN HASILNYA
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


yeayyyy SUKE!!!



Tuesday, January 8, 2013

Kilafairy - Pasti (Official MV)




Pasti - Kilafairy

Ku akan terbayangkan dirimu dalam mimpiku

Setiap saat ku ternanti pelukanmu
Tahukah ku merinduimu takkan terpisah di jiwaku
Setia menunggu dirimu

Jauh bintang di angkasa jauh dirimu dariku

Separuh jiwaku menghilang namun tetap mencintai
Bisakah kau merasa hati ini tanpa dirimu ku akan sepi

[Ulang Korus]

Setia menunggu aku dan dirimu pastikan bersama

Tetap terlihat di mataku hanya dirimu kuinginkan

Biarpun kau terjauh ku akan tetap menantimu
Bisakah kau merasa hati ini tanpa dirimu ku akan sepi

[Ulang Korus]

Setia menunggu aku dan dirimu pastikan bersama

Takkan pernah melepaskan cintaku

Pasti tiba saat itu kau dan aku
Akan terus kan berpaling di hatiku
Hanya kamu...

[Ulang Korus]

Setia menunggu aku dan dirimu pastikan bersama

[Ulang Korus]

Setia menunggu aku dan dirimu pastikan bersama


P/s: rindu nye kat en hubby...=(


Review : Majlis Khatam Al-Quran


30 Nov 2012 @ 9.00PM

bermula la majlis khatam Al-Quran yg di ketuai Nisa (adik 2) (bakal ustazah insyaallah)dan di sertai Kina (adik 1), Nodi (cousin) & Sha (kakak ipar) .. patut nye aku la yg ketua tp al maklum la terpakse dicutikan haishhh rugi kn?..xpe la nk wat cmne kan..

so utk majlis khatam ni mak panggil geng marhaban dia..semua sekali 30org yg sangat memenuhi tema aku pink hihihi.. actually tu mmg baju group dorg pon xde kaitan ngan tema aku..hoho

spt majlis khatam yg biase org buat, ade satu part yg sgt menyentuh hati bile sampai part marhaban "Lagu Pengantin"nama dia..sedih gile!! sbb aku tengok mak nanges, makcik2 aku,  makcik2 marhaban pon ade yg nanges..huhuhu lirik dia mmg sedih la..cume aku xjumpa lak carik2 dalam mr google ni..nanti da jumpa kite share ye..


sesi taklimat dr ustazah..masing2 nebes kate nye..hihi siap ade yg nak tarik diri lagi aiyooo hahaha

  haaa mane x nebes kan kat depan semua dok check bacaan dorg..O_o

nebes2 pon senyum semua ^_____^


 bacaan doa oleh Nisa..(mcm besar gile aku dok kat tgh2 tu..-_-')

 harus la pengantin acah2 tgh baca gak kan..hihihi


shawl : jln tar




Review : Inai

29 Nov 2012 @  3.30PM - 9.30PM

time ni bermula la sesi berinai oleh my makDe import dari Raub ok!

ktorg guna inai pokok..kat umah mmg ade pokok inai so senang la kalau xcukup cabut je pokok inai mak kat luar tu kan hihi


garang makDe ni menumbuk inai..kalau aku da blend je..katenye nnti lagi merah kalau tumbuk..ok

  

nampak tak xcited nye pengantin dapat pakai inai.. tapi pastu........

ZZZZzzzzzzzzz

hihihihi...dilayan bak puteri raja ok..

ni la hasil nye..suke!!!! 

sok pagi bangun lagi la merah menyala ye...SUKE!!!


Monday, January 7, 2013

We are HUSBAND & WIFE!!


Alhamdulillah..pada 1/12/2012 @ 10.55AM dengan sekali lafaz i'm officially Nur Jad Affendi's wife..yeayyy!!


terima kasih kepada semua ahli keluarga yg banyak membantu menjayakan majlis nikah & sanding (1/12/2012) & majlis bertandang (2/12/2012).. and also to those who came, terima kasih banyak2 dan sorry kalau ade kekurangan dari pihak kami ye..










P/S : nanti da dapat pic dr OP baru review satu-satu ok!