Monday, May 14, 2012

Cinta Bersatu - Liyana Jasmay





Cinta Bersatu – Liyana Jasmay

Di matamu ku berharga
Kau perlakukan aku
Lebih dari mencintai dirimu
Di dekatmu ku merasa
Bahagianya aku
Dapat ruang cintamu
Hanya kamu saja
Yang mampu begitu
Tulus
Mengerti aku
Kau sempurna bagiku
Tak kurang sesuatu
Kau terima apa adaku
Ku sempurna bagimu
Tak kurang sesuatu
Cinta bersatu
Gayamu
Sifatmu
Cara mencintaiku
Yang membuatku diriku jatuh cinta padamu




Wednesday, May 2, 2012

Kursus Kahwin Mahligai Firdaus


ini lah nama tempat kursus kahwin aku..sepatutnya dekat jalan TAR tp di sebabkan hal2 tertentu harus la kami berpindah ke setiawangsa..as a mention before, aku pergi dengan Dilla & syikin.kami check in dekat Hotel Starpoint, hotel location is good, nice place to stay. and highly recommended especially for ladies because its near to shopping places..hihihi
eh2 bukan nak cerita pasal hotel and tempat shopping ye..walaupon aku sempat beli beg dekat sogo sbb ada sale

ok2..ktorg pergi setiawangsa mahligai firdaus ni pon, cikgu amir (owner kursus kahwin jalan tar) yang hantar..kereta pon park dekat basement hotel..

biasa dengar kursus kahwin ni boring la..bazir masa la..blablabla la..tapi bagi aku seronok.sebab penceramah yang best + kelakar.walaupun ada la sorg yg xberapa nak kelakar..tp overall best.banyak ilmu yang dapat..kite dapat belajar tentang sebelum dan selepas kahwin..

sebelum pergi kursus kahwin, aku rasa xsabar nak kahwin, mesti best kahwin..tapi lepas pergi kursus semua ni berubah.sebab banyak benda yang tak pernah terpikir pon, kte boleh nampak dalam kursus..dari segi procedure, komunikasi, kesihatan..semua ni buat aku pikir BERSEDIA KAH AKU? banyak contoh2 yang logik la dalam isi2 penceramah hari 2..banyak bende yang perlu dikemas kini kan dalam diri ni..banyak bende yang kadang2 terkene dengan keadaan aku dan tunang aku..kan best kalau jad pon ada..at least dia boleh tau apa dan macam mana perlu di buat kalau A berlaku, kalau B lak berlaku..hurmmm ehh xpe la mungkin time dia amik dulu lain cara nye, time aku ni lain lak..so boleh share kan..sangat nak sedapkan hati


so sekarang ni adalah masa aku mempersiapkan diri kearah fasa yang lebih besar..insyaallah aku akan cuba untuk lengkapkan diri dengan ilmu2 rumah tangga bukan sebelum sahaja malah selepas kahwin..

nak tambah sikit la..kepada sesiapa yang akan mengikuti kursus kahwin nanti, tolong lah bersikap MATANG dan hormat lah dengan peserta yang lain lagi2 hormat lah penceramah kat depan..jangan la bawak sikap kurang ajar dan sikap zaman2 sekolah dulu jawab keluar tajuk, mengulas balik dekat belakang, borak pasal pasangan dekat belakang, tidur sampai berdengkur tolong ye! ktorg ni datang nak tuntut ilmu, kalau nak borak sila daftar communication class xpon sila daftar dekat kedai mamak yg berhampiran..veryyyy mengaggu tau

ok pada sesiapa yg berminat leh lah daftar kat http://www.kursusperkahwinan.net/blog/ ni area setiawangsa..best xtipu ok..heheeh selamat berkursus.



we fight


we fight, we know more..
we lie, we trust more..
we hurt, we love more..
we ignore, we miss more..

-- ihatequotes™



tapi masalah ktorg ni la..suke gaduh..we’re both stubborn and always want to get our way..masing-masing xnk jadi yang salah..tp tu la CINTA..no matter what happens, we always come back for each other, one more time..kan2??but when we fight, it's really hurt rite?hurmmmmm



(nota kaki: thanks for the flowers, bear and chocolates ..now aku ade bende nk lepas kn kalau geram kat jad..xde la hP je jadi mangsa..hihihii)


teruja



last saturday, aku ade kursus kahwin..tp xnk cite lagi pasal kusus kahwin..just nk cite perasaan berada di jalan TAR..

semua org pon tau 28hb tu ade perhimpunan bersih 3.0..so disebabkn 28hb 2 gak ktorg ade kursus kahwin kat jalan TAR yg mmg dah lama plan.so kami2 ni xmo la tukar date because we think that there is no risk going to jalan tar sbb last bersih pon xla mengaggu org awam kn..so we decide to go on la..cume nye kami check in hotel utk mengelakkan tersangkut dalam kesesakan..

gedebuk gedebak pas ktorg tengok wayang balik dalam pukul 2 lbh..ktorg nmpk la ade a few people wearing bersih T-shirt and seriously ade sikit la perasaan takut.xtau la npe..ngade2 je kot.hahaha..tp bile bace paper, blog xsangka lak sebenarnya dah ramai berkumpul dekat dataran..nasib xlalu sane kalau x confirm stuck nk balik hotel..

dalam pukul 830am 28hb, ktorg check out hotel nak pegi ke tempat kursus la.ktorg pon decide jalan kaki je coz mmg dekat hotel dgn tempat kursus..so dlm perjalanan mmg org da start berkumpul ada melayu, cina, india mmg 1Malaysia..dorg pon just duduk bersantai, borak2..ade satu port mmg tempat polis berkumpul..ada gak yg polis & org awam duduk sama2..so nampak baik je semua..dan rasa perhimpunan ni aman..yg jadik best both Dila and Syikin wearing jubah and sepanjang perjalanan ktorg ramai gak la yg usha ktorg maybe dorg ingat Dilla & Syikin ni pon peserta bersih kot..hahaha cume yg bezakan dorg tudung je..

tp bile berada dalam suasana kat jalan TAR 2..rse lain,rse teruja,rse semangat..dan aku mula terpikir agaknye macam ni dorg2 yg berhimpun ni rasa..aku xrase takut pon..cume rase nk join and ikut dorg ade la..hohoho..tp ape kan daya matlamat kami hanya la pergi kursus kahwin..dan kursus kahwin ktorg pon last minit tukar ke setiawangsa..xpe la..utk keselamatan pon..

time balik around 7-8pm, still ramai lg org..maybe sbb baru nak balik.then ktorg lalu area masjid kg baru, ramai gile polis ade la dlm 1-2ratus org.agak nye dekat masjid ada ceramah kot..hoho..jalan pon still tutup lagi..Dilla drive so ktorg pon lalu je celah2 bangunan sbb kalau xcarik jalan lain mmg sangkut la sampai malam..

ni je la beberapa gmbr yg sempat ambil pagi 2..xbanyak sbb takut gak nak ambil mana la tau tetibe kene tangkap dgn polis..erkk hihi PEACE (^__^)v





Penuh makna puisi A.Samad Said ni..

Di pihak sebelah sana,
polis ada, askar ada,
juga pancutan air bisa,
selain bom gas bahaya,
malah helikopter juga..
Di pihak sini pula,
yang sedia ada hanyalah,
jersi kuning serta doa..


(nota kaki : walau apa pon..yang baik jadikan tauladan, yang jahat jadikan sempadan..PEACE NO WAR!